Резултати от Национална кампания "Купи и Дари" на Ротари, Ротаракт и Интеракт клубовете в България в помощ на пострадалите от войната в Украйна


Семейството на Ротари в България - 90 Ротари, 29 Ротаракт и 42 Интеракт клуба, се обедини около каузата да подпомогне пострадалите хора от войната в Украйна, намерили убежище в България. С помощта на клубовете в страната бе осигурен подслон на много жени и деца, ротарианците се погрижиха за тях, но необходимостта от хранителни продукти и хигиенни материали надделя над клубните възможности. Така се роди идеята за Национална инициатива „Купи и Дари“ в помощ на пострадалите от войната у нас. Тя се проведе от 11 до 27 март 2022 г. в 21 български града.

Концепцията на кампанията „Купи и Дари“ бе в приканването на гражданите да отделят продукт от своите покупки или да закупят нещо допълнително, което да оставят в обозначените колички в следкасовата зона на магазините - партньори на кампанията. Национални партньори на кампанията бяха Кауфланд България и Метро България. В повечето градове в кампанията се включиха и локалните супермаркети като предоставиха терен за нейното организиране. 

Така ротарианците, ротаракторите и интеракторите създадоха условия за лесно и бързо включване с дарение от страна на хора от всички краища на България с различни възможности. След двуседмичното събиране на хранителни продукти от първа необходимост и хигиенни материали, резултатите в цифри са:

  • 7156 дарени хранителни продукти на приблизителна стойност 18 498 лв.

  • 1922 дарени хигиенни продукти на приблизителна стойност 3 770 лв.

  • 3672 дарени продукти за грижа за бебета на приблизителна стойност 2 294 лв.

Дарените продукти от хората, подкрепили пострадалите украински семейства чрез кампанията „Купи и Дари“, варират на приблизителна обща стойност 24 563 лв.

Дарените продукти достигнаха до трапезите и ежедневието на стотици жени и деца в Несебър, Бургас, Свищов, Севлиево, Добрич, Шумен, Харманли, Варна, Видин, Пловдив, Велико Търново, Гоце Делчев, Дупница, Тутракан и Провадия. Даренията бяха предоставяни директно на нуждаещи се семейства, на кризисни общински и областни центрове, както и на локалните щабове на БЧК. В рамките на кампанията също бяха направени и директни парични дарения от клубове и членове на клубовете в страната за закупуване на храни и хигиенни материали по места.

Предстоят да се реализират дарения още в Стара Загора, Благоевград и Панагюрище.

За да се случи кампанията „Купи и Дари“, членовете на клубовете и доброволци дариха общо над 900 астрономически часа безвъзмезден труд в полза на кампанията. Част от доброволците на „Купи и Дари“ бяха в магазините и приканваха клиентите да се включат, други транспортираха, складираха, сортираха и организираха продуктите да достигнат до нуждаещи се семейства. Различни фирми се включиха с безвъзмездно печатане на материали, покриване на транспортни разходи и разпространяване на каузата. Организаторите благодарят на всички тези добри хора, които намериха място в сърцето и мислите си за бедстващите семейства от Украйна! 

Имената на клубовете-организатори са: Ротари и Интеракт клуб Севлиево; Ротари, Ротаракт и Интеракт клуб Благоевград-Центрум; Ротаракт клуб Добрич; Ротари и Ротаракт клуб Дупница; Ротари и Интеракт клуб Видин; Ротари и Интеракт клуб Смолян; Ротари и Интеракт клуб Харманли; Ротаракт клубовете в град Пловдив; Ротари клуб Провадия; Ротари и Интеракт клуб Видин; Ротари, Ротаракт и Интеракт клуб Велико Търново; Ротаракт клуб Варна-Евксиноград; Ротари, Ротаракт и Интеракт клуб Стара Загора; Ротари, Ротаракт и Интеракт клуб Бургас-Пиргос; Ротари клуб Шумен; Ротари и Интеракт клуб Гоце Делчев; Ротари, Ротаракт и Интеракт клуб Панагюрище; Ротари и Интеракт клуб Тутракан; Ротари, Ротаракт и Интеракт клубовете в град София.

Националната кампания „Купи и Дари“ приключи успешно, но грижата към новодошлите семейства от Украйна и стабилизирането им в България продължава. Поради тази причина дарителските сметки на Ротари България са все още активни. Средствата, набирани в тях, ще подпомагат дейността на клубовете, работещи непосредствено с бягащите от войната в Украйна, както и организации-партньори. 

Райфайзенбанк (България) ЕАД:

Титуляр: Дистрикт 2482 към РИ

BGL BG11RZBB91551014430821

EUR BG26RZBB91551014430842

BIC RZBBBGSF


Ротари Интернешънъл е сред трите най-големи хуманитарни организации в целия свят, в която членуват 1,4 милиона ротарианци, ротарактори и интерактори. В България членуват над 3000 човека.


Повече за Ротари Интернешънъл: https://www.rotary.org/en

Повече за Ротари в България: https://www.rotarydistrict2482.org

Повече за Ротаракт в България: https://rotaract-bg.org

Повече за Интеракт в България: https://www.facebook.com/interact.bulgaria

Повече за кампанията „Купи и Дари“: https://campaign.rotarybg.club


Влез си в профила | Регистрация