МЕСЕЧНО ОБРЪЩЕНИЕ НА ДИСТРИКТНАТА РОТАРАКТ КОМИСИЯ МАЙ 2022


Дистриктен церемониалмайстор


Скъпи приятели от Интеракт, Ротаракт и Ротари,

Месец май, както знаем, е посветен на младите поколения в Ротари.

В съвременния дигитален свят точно младите поколения са тези, които трябва да дадат посоката и да се оформят в крайъгълния камък по пътя на развитието в обществата ни. Да бъдат динамото, генериращо енергия за издигането на истинността във върховна добродетел.

Особено важно в последните години и месеци, изпълнени освен с всичко друго, но и с пропаганда, fake news, информационни и хибридни войни, е обществото ни да придобие по-критичен поглед, да се съмнява и верифицира средата и да опита да намери истината. В областта на социалните мрежи и интернет пространството са и част от компетенциите и натрупания опит на младите поколения, чрез които трябва да опитаме да помогнем на останалата част от обществото ни да се научи да борави с информацията, противопоставяйки се с дезинформацията.

Не липсват и личностите, които могат да ни дадат пример с това, че колкото и трудно да е -  търсенето и защитата на истината е смислена и важна цел. Една от тези личности е Дими Паница – журналист, общественик и филантроп, работещ активно за развитието на гражданското общество в България, заместник главен редактор на най-тиражираното списание „Рийдър Дайджест” в продължение на тридесет години. Неслучайно отбелязвам точно неговото име, чиято фамилия е свързана с ротарианството у нас и създаването на първия български Ротари клуб.

Именно младите поколения в Ротари, по подобие на ентусиастите основатели отпреди 89 години, трябва да заемат днес своето място в развитието на демократичното ни общество и активно да участват в процеса на вземане на решения и генериране на идеи чрез клубовете, в които членуваме и устойчивите проекти, които изпълняваме.

Затова моето послание към вас е - бъдете дръзки, изисквайте истината и бъдете критични към средата около вас!

 

Ваш в Ротаракт,

Ивайло Добрев

Влез си в профила | Регистрация