Европейска конвенция на Ротаракт -2024


Европейска конвенция на Ротаракт -2024

Европейската конвенция на Ротаракт (EUCO) има за цел да събере представители на всички европейски страни, които са част от мулти дистриктния информационен център - E.R.I.C. (Ротаракт Европа). Тази година тя се проведе в периода от 15 ти до 19 ти май в Букурещ. Домакините приветстваха над 600 ротарактори от целия свят. По време на срещата на E.R.I.C. се представиха изпълнените цели за изминаваща година. Разказаха се за проекти от различни страни и се сподели безценен опит. 
 

Ето и част от важните моменти:

Вероника Боцова президент на Ротаракт Европа 23/24 обобщи изминалата година.
Вероника разказва: "Беше една изключително интензивна, но удовлетворяваща година за Ротаракт Европа. 

Успяхме да поставим фокус на инициативи свързани с менталното здраве като част от програмата и на президента на Ротари Интернешънъл Гордън Макинали, опазване на околната среда и опазване на мира. Изградихме стратегически партньорска със Световната Здравна Организация, както и други партньори, които ще продължат и през следващите години. 

За мен е и изключителна гордост, че тази година България беше домакин на едно от най-големите европейски събития на ЕРИК и обедини над 400 души около каузата за даряване на стволови клетки."

Бразилия със зов за помощ!
Ротарактори от Бразилия се включиха в конференцията в Европа за да представят ситуацията в страната им - масивните наводнения промениха живота на повече от 2 милиона души в южната част на Бразилия.

Ето какво казват те:

"Там Ротари и Ротаракт клубовете от региона са на първа линия, за да помогнат за спасяването на животи, но ние не сме достатъчно силни сами, тук търсим помощта на Ротари семейството по целия свят ???? да ни подкрепят в този момент на отчаяние"

Вижте техния призив TУК.

Можете да дарите ТУК.


REM Люксембург 3 - 6 октомври 2024 - представяне
Социалния проект за срещата есента в Люксембург има за цел да засади толкова дървета колкото има и участници и с това да обезпечи част от въглеродния отпечатък при организирането на такова събитие. Част от работилниците също ще са не тема устойчив начин на живот като - климатична миграция, устойчива мода, екологичен расизъм и др.REM Прага 23 - 26 януари 2025
Януари месец ни очаква срещата на ЕРИК в Прага. Те също са избрали вълнуващи и актуални теми за работилниците си. А част от социалната работа ще бъде с местни бездомни хора, които ще представят градски тур. 


EUCO 2025 - Белград Сърбия 
Проведе се избор и за домакини на следващата Европейска конвенция EUCO - беше избран Белград! То ще се проведе от 21 ви до 25 ти май 2025. Запазете си датата!


Модел на ООН във Варна
България се включи като представи предстоящия модел на ООН във Варна, който се организира заедно от няколко Ротаракт клуба от дистрикта ни. Датите са от 10ти до 13ти октомври. Очаквайте скоро допълнително информация и за това. 


Дните на Ротаракт ООН - от 30ти октомври до 2 ри ноемри в Женева
Дните на Ротаракт ООН са уникално сътрудничество между Ротари Интернешънъл, Ротаракт и международни организации като ООН и други свързани организации.
 Това събитие има за цел да даде възможност на младите глобални лидери и да ги вдъхнови активно да допринасят за постигането на мир чрез правата на човека, здравето, икономическото развитие и науката.
  https://www.rotaractundays.com/
Последвайте ги в инстаграм за повече инфо


Социалния проект е състезание на гумени патета -инициативата събира средства в подкрепа за на хора с проблеми със слуха
Около 5000 гумени патета се впуснаха в надпревара за първото място в състезанието. Всички след това бяха прибрани и реката беше почистена. Повече може да прочетете в сайта на кампанията, - ТУК. 

 
Избра се и борда за E.R.I.C. за 2024/2025
Проведоха се избори за борд на E.R.I.C. за следващата година. За него се кандидатства и гласува от всички страни, които са част от мулти дистриктния информационен център. Освен президент останалите позиции са vice president, secretary, treasurer, marketing officer, it officer и social officer. За позициата на социален офицер беше избрана и ДРП 23/24 Марина Желева. 

 
Ротаракт клуб Кърджали с 2 награди от Ротаракт Европа
По време на гала вечерята се проведе и награждаването на отличните проекти от Европа. България в лицето на Ротаракт Кърджали спечели 2 награди. 
"Кърджали чете" беше отличен в категорията колаборация между Ротаракт и Ротари.
А в категория за проект между побратимени клубове беше отличена инициативата "Животът е в кръвта ти" може да разгледате ТУК.


РЕМ София дари на Ротаракт Европа
5 000 евро бяха дарени от организационния комитет на еропейската среща на Ротаракт в София. Благодрение на усърдната работа и дарения за събитието - Рем София успя да събере средства, с които да се подпомогнат инициативи на клубовете в Европа.

 Надяваме се поне малко да сме предали духа на това неописуемо събитие!
Очакваме ви в Бургас на конференцията на Ротаракт България, където ще ви разказваме и в детайли! 

До скоро!Влез си в профила | Регистрация