Зелен Отпечатък

Зелен Отпечатък

Зелен Отпечатък

В съвременното общество на прекалено потребление и все по-ограничени естествени ресурси често се налага да подхождаме с грижа, внимание и мисъл към обкръжаващата ни среда, да мислим за използването на възобновяеми източници на енергия, за рециклиране и устойчиво развитие.

Ние от Ротаракт клуб Бургас-Пиргос вярваме, че тези ценности и начин на мислене трябва да се възпитават и окуражават у децата от най-ранна възраст. По този начин грижата за околната среда неусетно ще се превърнне в техен приоритет по подразбиране.

Провокирани от тази идея, за пилотна година реализирахме проекта „Зелен Отпечатък“ съвместно със сдружение „Зелена Странджа“. Основна цел на инициативата бе да повиши информираността на най-малките ученици за значението, опазването и устойчивото развитие на растителния свят, в частност – дърветата и горите, както и да ги мотивира да се включат в организирано засаждане на дръвчета в Морската градина на град Бургас.


В рамките на проекта баха организирани четири срещи с децата от трети и четвърти клас на ОУ „Петко Рачев Славейков“, по време на които си поговорихме за значението на горите за планетата, за устройството на дърветата, за дървесината като възобновяем ресурс и за възможностите за опазване и грижа за горите и за зелената градска среда. В края на всяко посещение информирахме децата за финалното събитие от проекта – засаждането на дръвчета.

В последния съботен ден на месец Ноември всички заедно оставихме своя „Зелен Отпечатък“ в Морската градина на Бургас, където засадихме 30 дръвчета - явор и албиция. Времето беше слънчево, както и настроението на всички деца, ученици и родители, които бяха допълнително поущрени за доброто си дело с подарък – семенца за засаждане на билки у дома.

Удовлетворението от добре свършената работа, енергията на децата и зрънцето принос за по-зелен  Бургас определено ни мотивираха този проект да се превърне в традиция за клуба ни и да остане като първа стъпка от разрастващ се отпечатък.

Влез си в профила | Регистрация