Заедно за надежда

Заедно за надежда

Заедно за надежда

За какво става въпрос?

По-малко от 11% от българите възприемат злокачествените заболявания на кръвта като контролируеми и дори лечими. По-малко от 50% от българите са чували за напредъка в лечението на тези заболявания, като 16% смятат иновациите в тяхното комбиниране като съществени. Това сочат резултатите от социологическо проучване по темата „Злокачествени заболявания на кръвта - разпространение, нагласи и информираност на населението“. Изследването е проведено в рамките на информационната кампания „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен“ в периода 15-24 юли 2019 г. сред 1000 възрастни българи.
"Злокачествените заболявания на кръвта са лечими. Време е хората да спрат да ги считат за смъртоносни", казва главният координатор на експертния съвет по клинична хематология.

Как работи даряването на стволови клетки?

В миналото трансплантацията на стволови клетки по-често се нарича трансплантация на костен мозък, защото стволовите клетки се събират от костния мозък. Днес стволовите клетки обикновено се събират от кръвта, вместо от костния мозък. Поради тази причина те често се наричат трансплантации на стволови клетки.

С присъединяването към регистъра вие правите първата стъпка към лечението на пациенти с рак на кръвта като левкемия и други заболявания на кръвта. Освен това е ангажимент да предприемете следващата стъпка, ако пациентът се нуждае от вас, за да дарите клетките си за животоспасяваща трансплантация на костен мозък.
Присъединяването към регистъра изисква извадка от клетки, обикновено се събират чрез тампониране от вътрешната страна на бузата. Те използват тази проба за сравняване на специфични протеинови маркери, известни като човешки левкоцитни антигени (HLA) с HLA маркери на пациенти, които се нуждаят от трансплантация на костен мозък.
Лекарите търсят в регистър, за да намерят донори с HLA маркери, които съответстват на тези на техните пациенти. Тези търсения се случват от името на пациентите всеки ден, така че най-важното, което можете да направите като член на регистъра, е да бъдете ангажирани.
Когато член на регистъра съвпада с пациент, има няколко стъпки, преди да дарите. Тези стъпки имат за цел да гарантират, че донорството е безопасно както за донора, така и за пациента.
След като бъде одобрен за даряване, лекарят на пациента ще поиска един от двата метода за даряване: стволови клетки на периферна кръв (PBSC) или костен мозък. Лекарят на пациента избира най-подходящия за него метод на дарение.
Дарението е доброволен акт от, които всеки може да се откаже.


Как дарените клетки помагат на пациентите?


Здравата кръвоносна система винаги създава нови кръвообразуващи клетки. Те са необходими за оцеляване. Ако тялото започне да прави болни клетки или недостатъчно здрави клетки, костно мозъчна трансплантация или трансплантация на стволови клетки от периферна кръв може да бъде най-доброто и единствено потенциално лечение.


По време на трансплантацията здравите кръвообразуващи клетки на донора се поставят в кръвообращението на пациента. Тези дарени клетки се движат през кръвообращението на пациента и се установяват в костите. Там дарените клетки ще произвеждат нови кръвообразуващи клетки.


Всеки пациент се нуждае от донор, който е близък HLA мач. Това е различно от кръвната група. Тъй като HLA е част от вашата уникално ДНК, всеки човек, който се присъедини към регистъра, дава на пациентите надежда за лечение. Ето защо е необходимо повече хора да се присъединят. Колкото по-близо са етническите характеристики на  хората в регистъра, толкова по-голям е шансът пациентите да намерят съвпадение.


Може никога да не сте идентифицирани като съвпадение за някого или може да сте един от редица потенциални съвпадения. Но може и да сте единственият в регистъра, който може да спаси живота на пациента. Най-важното нещо, което можете да направите, е да останете ангажирани и да отговорите, ако се свържете с вас.Повече за това как да се включте в регистъра за донори можв да намерите в сайта на пациентската организация - "Българско сдружение лимфом"


Повече за кампанията "Иновация за живот"

Влез си в профила | Регистрация